Skip to content

O-be-si-(rug)-tas

mei 16, 2013

Twee maanden geleden ging Tessa, onze dochter, voor het eerst naar school. Ik vond het een bijzonder moment om haar, samen met haar papa, naar school te brengen. Je weet vier jaar lang dat deze dag gaat komen, maar slikt dan toch even als het zover is. Daar gaat ze, dacht ik, op weg naar zelfstandig worden.

Onze kinderrijke buurt telt heel wat scholen, dus een jaar of twee geleden ben ik al begonnen met een rondje langs alle scholen (en hun websites), om zeker te zijn van een plekje in groep 1 voor onze kleine meid. In de gids van de school van onze keuze stond iets over ‘eetbare traktaties’ en dat leek me een mooie aanleiding om mijn vragen over het eten en drinken op school te stellen.

Een paar weken voor de eerste schooldag was het  kennismakingsgesprek met de directrice van de school. We werden getrakteerd op koffie en Tessa kreeg ook iets te drinken. Tot mijn verbazing werd er een plastic wegwerpbekertje voor haar neus gezet met roze limonade, in plaats van water. Ik slikte mijn verbazing maar even weg omdat het gesprek gezellig was begonnen.  Gelukkig kregen we even later alle gelegenheid om onze wensen te bespreken. Thuis proberen we zo gezond mogelijk te eten en te drinken. Limonade, frisdrank, snoep en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en zoetstoffen houden we zoveel mogelijk buiten de deur, legde ik uit. Wat ik onze dochter zou mee geven naar school was dus niet zo moeilijk te bedenken. Toch vroeg ik me af wat de school zou vinden van wit brood, (ontbijt-)koek en pakjes Wicky in de rugtas van de kinderen. De schoolgids repte er namelijk met geen woord over.

Prima hoor, ouders mogen natuurlijk zelf weten wat ze hun kleuter meegeven naar school. Maar, zou die vrijheid niet iets te maken kunnen hebben met de enorme hoeveelheid te dikke kinderen en de problemen die overgewicht met zich meebrengt?

Kinderen pakken twee keer vaker iets te snoepen dan hun ouders denken en voeding voor kinderen (bijvoorbeeld yoghurt en graanrepen) bevat significant meer suiker, vet en verzadigd vet dan niet-kinderproducten. Niet zo gek dus, dat 1 op de acht kinderen en bijna de helft van de volwassen leidt aan overgewicht, en dat verwachting is dat het aantal mensen met overgewicht de komende twintig jaar met 50% zal toenemen. Kinderen met ernstig overgewicht (obesitas) bereiken moeilijk weer een gezond gewicht als ze hun leefstijl niet aanpassen. De consumptie van suiker kan leiden tot overgewicht, en overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken voor diabetes type 2. Naast de miljoen diabetesgevallen in Nederland zijn er 750.000 mensen hard op weg diabetes te krijgen, met de kans  om hart- en vaatziekten, dementie en blindheid te ontwikkelen.

Natuurlijk denk ik daar niet aan, als ik ’s morgens drie volkoren boterhammen besmeer met pindakaas en de drinkbeker vul met water en in Tessa’s rugzak stop, maar toch.

Inmiddels bespaart 63% van de bevolking op de kosten van de dagelijkse boodschappen en koopt 37% van de Nederlanders minder of geen snoep. Nu maar hopen dat dit bijdraagt aan de gezondheid van onze kinderen, al is het maar een beetje.

Welke zorgen heb jij over de voeding voor onze kinderen? Deel ze hieronder!

Advertenties

From → Uncategorized

32 reacties
 1. Hoi Myranda, helemaal eens met jou punt ik heb hier een plannetje voor en wel het volgende.
  Ik heb een kinderkookprogramma bedacht/ontwikkeld waarin ik met de kids de buitenlucht in trek om op zoek te gaan naar echte producten (dus geen pakjes met extra suiker, kleurstoffen enz.) na kennis making met deze producten gaan we aan de slag en koken er een lekkere maaltijd mee. In de klas maken we een soort van restaurant want eten is beleving en niet op de bank voor de tv brandstof schuiven!!!!. Momenteel ben ik bezig de finaciele kant rond te krijgen doormiddel van Crowdfunding (best wel een klus). Dus heerlijk bezig wellicht eens handig en leuk elkaar te spreken en zien hoe en wat we van elkaars krachten kunnen bundelen … wie weet gr Patrick

  • Klinkt goed, Patrick! In de (vrije) natuur is zoveel lekkers te vinden, onze dochter heeft laatst vlakbij haar school bramen geplukt ‘voor mama’s taarten’. Ik denk dat kinderen ook beter & gezonder eten als ze betrokken zijn bij het vinden van de ingrediënten en het maken van het gerecht. Ik denk/doe graag mee!

 2. Victor Heeneman permalink

  Teveel eten is een enorm probleem. Hier in ’t -Gooi geven ouders ook teveel ‘zooi’ mee. Beide ouders werken vaak (denk aan dikke hypotheek). Het lijkt wel een beetje “afkopen met snoep”. Immers ze kunnen het niet volle aandacht geven door het gebrek aan tijd…. Maar uiteindelijk ben je wat je eet. En dat geldt zeker voor een opgroeiend kind. Goed te zien dat er ouders zijn die ook anders over denken. Wellicht kunnen we zo het collectieve geheugen beinvloeden ten gunste van een postitieve wending mbt gezond eten! Fruit = Fun.

 3. san permalink

  ik gaf laatst mijn dochter aardbeien en een notenreep mee oor sportdag… ze kwam thuis met een vol trommeltje.. ze ‘drfde’ het niet op te eten want de grote kinderen vonden het gek eten..
  ik was best een beetje boos.. en zelf vond ze het ook niet leuk, want ze is gek op aardbeien!
  en wat krijgen ze van school? een pakje whikey, snoep en een ijsje!!!

  • Lekker hoor, aardbeiden en een notenreep, ik wist het wel 😉 Hopelijk komen ouders, juffen en meesters nog meer in beweging om rotzooi te verbannen uit de klas en van het schoolplein. Gisteren was ik met een paar kids en hun moeder op ‘schoolreisje’ en op het ijsje aan het einde van de dag na werd er eigenlijk heel goed & gezond gegeten. Van de zelfgemaakte wraps, speltpannenkoeken met honing en quinoa-salade als lunch en het (gedroogde) fruit tussendoor werd ik natuurlijk heel blij. Bij oudere kinderen is/wordt het vast lastiger…

 4. Lisette permalink

  Hoi Myranda, ook hier thuis wordt nagedacht wat er in de trommel mee naar school gaat, maar wat ik nog mis in alle reacties is eigenlijk het tegenovergestelde van overgewicht. Uit mijn nabije omgeving ken ik twee jonge meiden van 13 en 9 die te kampen hebben met anorexia! Laten we als ouder dan ook zeker goed opletten of onze kinderen genoeg blijven eten.

  • Helemaal! Kinderen met eetstoornissen/anorexia verdienen onze aandacht, ook hier is bewezen dat de lange termijn gevolgen enorm kunnen zijn. Hopelijk blijft dit jouw dochter bespaard!

 5. Huub Friederichs permalink

  Prima, wat mij betreft zo het elkaar op de hoogte brengen van ervaringen over eten.
  Zelf ben ik onlangs maar eens opgehouden met roken en laat me nu inspireren door ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh. Misschien ook iets voor kinderen om langer jong te blijven en vanzelf af te vallen!

 6. Jaap Vrind permalink

  Myranda, jij als ouder maakt je zorgen over de gezondheid van je kinderen, ook grootouders hebben deze neiging voor hun kleinkinderen.

  Afgelopen maand was ik bij mijn kleinkinderen in Texas, USA. Mijn dochter vertelde dat we wel eens met de kinderen mochten lunchen op school en dat is voor een oma en opa uit Nederland natuurlijk een buitenkansje.

  Onze beide kleindochters mogen een keer per week een zogenaamde “Buy lunch” kopen, de rest van de week krijgen zij een lunchbox mee die is samengesteld door mama!!!! Dus gezond eten.

  Zo’n Buy lunch gaat als volgt, er wordt via het internet geld gestort op een school credit card, kinderen krijgen dus geen cash geld mee. Tijdens de lunch sta je dan in de rij te wachten, mijn gevoel is dat zo’n 80% van de kinderen een buy lunch heeft en wel iedere dag.

  Voor de lunch kun je kiezen uit twee hoofdmaaltijden, in dit geval was het een wrap roll gevuld met gesmoten kaas of een Cheese hamburger, klein formaat met patat. Dan kun je nog kiezen uit verschillende zakjes met groente zoals wortelen of tomaatjes met als laatste de keuze in de rij voor een een lekker ijsje! Oja en niet te vergeten drinken, melk, water of verschillende limonades. Vergeet niet dat kinderen van 6- tot 12 jaar zelf de beslissing mogen nemen in deze keuzes.

  Na het eten worden grote hoeveelheden plastic verpakking weggooid maar ook veel eten wat gewoon niet wordt opgegeten, ik heb verbaasd staan te kijken wat er allemaal in de grote afvaltonnen ging.

  Mijn kleindochter had haar wortelen die ze gekozen had niet opgegeten en nam deze mee naar huis, mijn vraag was dan ook, Floortje waarom heb je het dan gekocht? Opa het is goedkoper om de groente erbij te kopen dan dat je dit laat staan, dus neem ik het maar mee naar huis.

  Jamie Oliver, is mijn grote voorbeeld, hij vecht al jaren in de UK maar nu ook in de USA voor beter voedsel op scholen en thuis, zijn films over dit onderwerp zijn bijzonder, maar ook de reacties van ouders en niet te vergeten kinderen die dit soort zaken maar erg vreemd vinden.

  Veel succes en doorgaan met het gezonde voedsel.

  Jaap Vrind

  • Cheeseburgers op een basisschool, ik hoop niet dat het hier ooit zover komt met zo’n ‘buy lunch’. Al is het natuurlijk wel erg leuk samen met je kleinkinderen te lunchen als ze zover weg wonen!

 7. Hoi Myranda,
  Goed dat je aandacht vraag voor het probleem van het consumeren van geen goede voeding. Hiermee creëer je bewustwording. En zoals jij weet; beginnen veranderingen eerst met het bewust zijn van het (verkeerde) gedrag en als dit duidelijk genoeg is (en wordt herhaald) kunnen pas echte veranderingen optreden.
  Ik wens je veel succes met je missie omdat het probleem nu zal zijn – maar nog meer in de toekomst (als we zo door gaan) – van overgewicht en obesitas.
  Meer aandacht voor dit probleem en blijf dit ook herhalen. Dan alleen zal bewustwording ontstaan. Veel succes!
  Hartelijke groet,
  Egon

 8. David-Jan Romijn permalink

  Hoi Myranda,

  goed van je om dit zo in je blog te zetten. Het is een hele verschrikkelijke ontwikkeling die al enige tijd aan de gang is. Voor mensen die denken dat het wel meevalt raad ik de documentaire “The weight of the nation” aan (via youtube). Hier komen deskundigen aan het woord over obesitas bij kinderen in de VS. Alarmerend, daarom moeten wij deze trend ombuigen en die begint bij akties zoals Myranda. Laten we dit voorbeeld volgen, succes!
  groet David-Jan

 9. Lonneke Klein-Aarts permalink

  Hoi Myranda,
  Het blijft altijd een verantwoordelijkheid van de ouders. Ik ben ook overblijfouder en zie wat er in de boterhamtommeltjes zit en dat is over het algemeen gelukkig gewoon boterhammen. Het pakjes gemak is jammer. Een herbruikbare fles met water kan ok prima. Overigens moet ik concluderen dat de kinderen hier in Schoorl zo actief zijn dat ik niet echt veel kinderen zie die veel overgewicht hebben. Woensdag is fruit dag voor de ochtend snack. Veel kinderen hebben op andere dagen ook iets anders mee maar als je ze aanwend fruit mee te geven raken ze daar prima aan gewend. School kan iets adviseren als ochtend snack maar de ouders zijn de doorslaggevende factor. Gemak speelt daar blijkbaar een grote rol. Succes met je blog.

 10. Overgewicht is een ding maar ik denk ook dat het in een klas ook een stuk rustiger zou zijn voor de juf/meester als er geen suiker gegeten of gedronken wordt. Ik ben zelf een echte zoetekauw en dat heb ik aan mijn opvoeding te danken, het is niet zo makkelijk om vanaf te komen, stoppen met roken vond ik een eitje in vergelijking met suiker. Ik probeer mijn kind low-sugar op te voeden en hem een schone start te geven. Een suikerverslaving (en eventueel overgewicht) is nou niet echt een kadootje om mee te krijgen als je volwassen en zelfstandig bent.

 11. Marion permalink

  Ha Miranda, mooi blog! Dank voor het delen van je overwegingen, zó belangrijk gezonde voeding! Wat me opvalt is dat de media vol staan met artikelen over te dikke kinderen. Over kinderen die ondergewicht hebben, lees ik echter erg weinig terwijl dat ook de nodige risico’s met zich meebrengt. Ik zou dan ook wel eens een goed artikel willen lezen over hoe je je kind op een verantwoorde manier in gewicht zou kunnen laten áánkomen. Het aantal eetmomenten opvoeren is er één van. Maar veel verder kom ik niet! Iemand tips?

 12. Melvin permalink

  Hallo Myranda,

  Ik deel je zorgen over het eet- en drinkpatroon van kinderen. Ik zie om mij heen veel (te) dikke kinderen en vraag me af wat en hoeveel zij eten en drinken en hoeveel zij bewegen. Ik heb twee dochters. Dat zij gezond eten en regelmatig bewegen vind ik belangrijk. Ook zij krijgen gezoete dranken, maar met mate. Gelukkig drinken zij ook water, hoewel zij dat niet echt lekker vinden. Kritisch ben ik met broodbeleg. Zelf ben ik, bijvoorbeeld, niet opgegroeid met “eerst hartig dan zoet”, maar heel af en toe zoet en voor de rest gewoon hartig. Mijn kinderen krijgen dus ook niet dagelijks zoet broodbeleg. Zoete tussendoortjes, die krijgen zij bijna niet. Tja, een theebiscuitje zo nu en dan. Een toetje na het avondeten is bij ons geen vanzelfsprekendheid.

  Ik denk dat de meeste ouders wel bewust omgaan met voeding voor hun kinderen, maar ga ervan uit dat er grote verschillen in de invulling daarvan zijn. Ik hoop dat veel ouders reageren en open zijn in wat kun kinderen te eten en te drinken krijgen.

  Veel groeten,

 13. san permalink

  Wat ik heel erg vind is dat de traktaties echt zeer ongezond zijn en ook veel te veel: 2 zakjes chips, een grote zak snoep, of suikergoed met aspartaam. Ze schenken op school slimpie, ook zo stom. Vreselijk vind ik het om te zien, mensen denken goed bezig te zijn, maar het is zo slecht. Maar moeilijk is het ook, ik wil mijn kind niet in een uitzonderings positie duwen, en dus krijgt ze wel een pakje mee naar school, wel bio en redelijk oke, maar toch. Zie liever dat ze water of thee schenken op school. Geloof ook dat mijn kind, samen met nog 1, de enige is die fruit mee krijgt in de kleine pauze.. en groenten in de grote..(ook een boterham natuurlijk)
  Maak me er wel eens zorgen om..

  • 4% sap en drie soorten kunstmatige zoetstoffen is niet zo Slimpie nee 😉 Wat voor pakjes geef je mee? Geen mooie BPA vrije beker?

   • san permalink

    een pakje van de natuurwinkel.. bpa vrije beker, heb ik wel gedaan, maar uiteraad wil ze ook een echte kinderbeker(prinses erop in de kleuterklas, nu paarden)…gelukkig dat die fase nu bijna voorbij is;)

 14. Dat het nog lang niet genoeg tot de ouders van deze kinderen doordringt wat het effect is van een gezond en gevarieerd eetpatroon op een opgroeiend kind, dat een kind geen wortel eet als het hem ook niet aangeboden wordt en dat er kennelijk wel vele euro’s besteed kunnen worden aan allerhande design baby spullen terwijl er over iets duurder, maar kwalitatief goed en smakelijk eten, nog altijd erg moeilijk gedaan wordt. Om wie gaat het nou eigenlijk, de ouder of het kind?
  Succes en groetjes,
  Gees.

 15. Anne-Marieke permalink

  Toevallig had ik het er gisteren over met mijn vriend, over wat we onze dochter (even oud als Tessa) mee moesten geven als ‘pauze-hapje’. Liga’s? Meer dan 30% suiker las ik stomverbaasd op de verpakking. Dat niet dus. Ontbijtkoek? Af en toe dan maar. De volkoren, minder suiker variant. Fruit natuurlijk. Rozijntjes? Klinkt gezond, maar ook daar zitten veel suikers in. Wat is nou een goede snack, eentje die een beetje vult en makkelijk mee te nemen is, waar geen of weinig suikers in zitten? Op de volkoren boterham met pindakaas of worst na. Tips/suggesties welkom!

  p.s. leuke column, Myranda!

  • Pastelka permalink

   Dag Anne-Marieke, ik geef mijn dochter altijd een rijstwafel, cracker of soepstengel mee als tussendoortje.

   • Bij Tessa op school is er (naast de lunch) alleen een pauze in de ochtend, en dan eet ze fruit. Je kunt ook tomaatjes of andere groente meegeven als er meer pauzes zijn.

 16. bianca permalink

  Voor mij is het wel al langer geleden dat ze voor het eerst naar school ging. Ze gaat alweer bijna naar groep 6!. Bij ons op school promoten ze wel gezond eten. En mag alleen fruit mee. Dat is ook het enige waarop gelet word. De schoolreisjes zijn helemaal een ramp. Wij krijgen een brief dat wij geen etenswaren zoals snoep mogen meegeven. Wat ze er niet bij vertellen is dat ze dat krijgen van de school. Daarnaast ben ik er achter gekomen als ik mij dochter vertel wat er in bepaalde dingen zit ervoor zorgt dat ze het niet meer wil. Zoals dat de mooie roze kleur bijvoorbeeld van fristi komt van het enige natuurlijke ingredient schildluis. Ben ook nog steeds blij dat ze frisdrank heel vies vindt voelen op haar tong. Ze zegt dat ze het echt belachelijk vindt dat leerkrachten en stagaires gewoon blikjes coca cola of red bull in de klas drinken. Over rolmodellen gesproken!!!
  Het is jammer dat het vaak alleen maar woorden zijn en posters op scholen en niet een strak beleid. Wij kunnen absoluut nog veel gezonder eten, maar we doen ons best!

 17. Janneke Roth permalink

  Ben het volledig met bovenstaand relaas eens.
  Wat is er mis met water drinken tegen de dorst. Weer zoveel mogelijk suiker.
  ALs voormalig leerkracht in het basisonderwijs ben ik ook geschrokken van het aantal kinderen dat zonder ontbijt de deur uitgaat.
  Kinderen die cake en snoep meekrijgen als tussendoortje. Heb vaak zoete hapjes weer mee naar huis gegeven en discussies met ouders gevoerd. Het helpt, al kost het veel energie.
  Een idee is om door de GGD onbijtochtenden te organiseren en de ouders daarbij uit te nodigen.
  Op onze school in Leiden hebben wij dat gedaan. OP deze ochtenden werd ook het belang van bruin brood en zo min mogelijk suiker uitgelegd.enz. Ook het belang van bewegen en sport.
  Ik hoop dat de gemeente Amsterdam deze voorziening ook heeft, vast wel. Je zou ook bij de MR van Tessa’s school kunnen informeren.

  Met groeten,
  Janneke Roth

 18. Mijn zoon wordt binnenkort 5 en ik vroeg aan hem wat de meeste kindjes trakteren in de klas, om een beeetje een idee te krijgen. ‘Ja mam, het zakje chips mogen we dan in de klas opeten en dan snoepjes later’. Uhhh, wat!? Ik dacht dat er een gezonde traktatie beleid was op school! Bizar! Goed, wij gaan dus een egel maken met cocktailprikkers met fruit. En nu maar hopen dat hij daarna niet met de -gezonde- nek aangekeken wordt 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: