Skip to content

Vette afsluiting!

december 24, 2013

Nog een paar dagen te gaan en dan springen we 2014 in. Het afgelopen jaar was voor Pink Carrot een mooi jaar, met veel nieuwe klanten, mooie artikelen in de pers en leuke reacties op onze plannen voor de toekomst. Het assortiment wordt uitgebreid met nieuwe smaken en scholen kunnen ook in 2014 met lessen over suiker aan de slag.

Veel mensen om me heen heb ik bewust(er) zien worden van hun eetgedrag. Van kinderen op de basisscholen waar ik lessen heb gegeven tot ouders die me om advies vragen voor zichzelf. Het gesprek gaat dan natuurlijk vaak over suiker, of over andere natuurlijke en kunstmatige zoetstoffen, maar ook steeds vaker over vet. Jammer genoeg denken nog steeds veel mensen dat je alle soorten vet moet laten staan om af te vallen of gezond(er) te worden, terwijl veel soorten vet stoffen bevatten die essentieel zijn voor ons lichaam. Vroeger bleek uit onderzoek dat het eten van verzadigd vet (uit volle zuivel, vlees en kokos bijvoorbeeld) leidt tot een hoger cholesterol en hart- en vaatziekten. Nu lijken deze aandoeningen juist veroorzaakt te worden door overmatige consumptie van (geraffineerde) koolhydraten. Alle adviezen van het Voedingscentrum (en het bedenken van allerlei ‘gezonde’ smeersels als Becel) ten spijt, zien we nog steeds teveel mensen doodgaan aan hart- en vaatziekten, namelijk 17 miljoen per jaar wereldwijd. Maar wist je dat bijvoorbeeld bewoners van Okinawa (Japan) en eskimo’s, die veel (verzadigd) vet eten, een stuk langer leven dan wij?

Goede vetten hebben we nodig als brandstof. Ons lichaam gebruikt meervoudig onverzadigde vetzuren om celwanden (vooral in de hersenen, die voor meer dan de helft uit vetten bestaan) op te bouwen. Dezelfde vetzuren helpen onze hormoonwisseling en ons immuunsysteem om ontstekingen tegen te gaan. Verzadigd vet helpt het lichaam om bijvoorbeeld vitamine A, D, E en K op te nemen (in vet oplosbare vitamines) en vetzuren zorgen ervoor dat je de eiwitten in je maaltijd beter kunt verteren. Ook heeft vet een hoge verzadigingswaarde.

Vetten die je niet wilt eten zijn gehard plantaardig vet of transvetten, plantaardige olie die met ongezonde processen makkelijker te gebruiken (of te bewaren) is gemaakt. Na deze processen zijn er dan weer (kunstmatige) kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd om het vet er beter uit te laten zien. Kijk zelf maar eens op het etiket van margarine of koekjes. Gewoon boter op je brood smeren dus, en je koekjes zelf bakken.

Veel zaden, noten, peulvruchten, pitten en vruchten bevatten zoveel olie dat deze eruit geperst kan worden. Ongeraffineerde olie uit de eerste persing bevat de meeste voedingsstoffen en zijn dus het beste te gebruiken. Extra vierge olijfolie of notenolie smaakt heerlijk over een salade, maar verhitten kun je beter met oliën die een hoog verzadigd of enkelvoudig onverzadigd vetgehalte hebben. Verhit de olie niet te hoog (maximaal 180 graden), niet te lang en niet te vaak (na filteren maximaal vijf keer). Kokosolie (kokosvet in ons koude landje) bestaat bijna volledig uit verzadigde vetzuren en is dus heel geschikt voor hoge verhitting. Zelf heb ik kort geleden koolzaadolie ontdekt om te bakken, omdat kokosolie toch wel heel veel kilometers heeft afgelegd voor het in mijn keramische koekenpan terecht komt. Koolzaadolie kent een gunstige verhouding tussen linolzuur (omega 6) en alfa-linoleenzuur (omega 3), is neutraal van smaak en komt gewoon uit Nederland.

En de oliebollen voor oudejaarsavond? Die bakken we in arachideolie, gemaakt van pinda’s (pindakaas was vroeger een restproduct van de productie van arachideolie). We maken ze natuurlijk zonder een korrel witte suiker, want oerzoet doet het prima in de oliebollen. Verder kun je de tarwebloem vervangen door spelt, en een biologisch appeltje toevoegen. Dat is nog eens een goede manier om 2013 af te sluiten, of om indruk te maken op je oudejaarsfeestje!

Heb je geen zin om ze zelf te bakken? Dan doen wij dat toch voor je. Op Oudejaarsdag kun je van 10:00 uur tot 12:00 uur versgebakken oliebollen (met appel en rozijnen) kopen (en proeven) bij HOME by Biggles (Middenweg 46, Amsterdam). Wil je er zeker van zijn dat er genoeg oliebollen voor jou en je vrienden of familie zijn, bestel ze dan voor maandag 30 december telefonisch (020-4190060) of via mail (info@pinkcarrot.nl). Ze kosten € 0,95 per stuk, € 9,00 voor een zak van tien, en € 17,00 voor een zak van twintig stuks.

We wensen je een gezellige kerst toe en een vet 2014!

Advertenties

From → Uncategorized

2 reacties
 1. Wat fijn dat je cholesterol onder controle is, gelukkig is hier steeds meer over bekend en kun je veel zelf doen om problemen te voorkomen of te verminderen. Veel plezier in Zeeland en tot in 2014!

 2. Janneke Roth permalink

  Ha Miranda,

  Ook ik verdiep me al langere tijd in vetten, mede door een erfelijk belast te hoog cholesterolgehalte.
  Gelukkig helemaal onder controle.
  Mijn compliment voor je bovenstaand stuk en fijn dat Pinkcarrot succesvol is.
  Met de jaarwisseling ben ik bij familie in zeeland.
  In ieder geval voor jou en je gezin heel fijne dagen en een goed 2014.

  Groeten,
  Janneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: